POHiD – Partnerem instytucjonalnym XVI FRSiH

POHiD – Partnerem instytucjonalnym XVI FRSiH

6-7 listopada 2023 roku w hotelu Sheraton Grand w Warszawie odbędzie się Forum Rynku Spożywczego i Handlu. FRSiH to prestiżowe wydarzenie poświęcone sektorowi spożywczemu, handlowemu i HoReCa w Polsce. Podczas tegorocznej edycji forum, organizowanej pod hasłem „TrendsTalks”, uczestnicy skupią się na analizie kluczowych trendów oraz zmian społecznych, ekonomicznych i technologicznych, które mają wpływ na funkcjonowanie i rozwój biznesów. Partnerem instytucjonalnym wydarzenia jest Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji. Prezes zarządu POHiD Renata Juszkiewicz weźmie udział w panelu „#green trends Zrównoważony handel: cyrkularność, niemarnowanie, kaucyjność, lokalność”.

W programie forum znajdą się między innymi zagadnienia dotyczące ekonomicznych i strategicznych decyzji w perspektywie inflacji i kryzysu surowców; dynamicznych zmian zachowań i nowych potrzeb konsumentów; wpływu sztucznej inteligencji, zmian klimatycznych i regulacji prawnych na szeroko pojęty biznes, a zwłaszcza sektory związane z produkcją i handlem. Cała debata potrwa dwa dni, a agenda rozpisana została na osiemnaście specjalistycznych paneli z udziałem ekspertów.

Sesja inauguracyjna będzie poświęcona strategicznym trendom i decyzjom na przyszłość w rzeczywistości, w której dynamiczne zmiany muszą być traktowane jako nowa norma. Postawione zostaną pytania: Co z żywnością, produkcją i konsumpcją w chwili, gdy biznes szuka coraz łatwiejszych odpowiedzi na coraz trudniejsze pytania? Otwarta zostanie także dyskusja na temat zielonej ekonomii w branży żywnościowej – przed nami bowiem wiele zmian, które wymagają przede wszystkim zaangażowania od pracowników, organizacji i konsumentów.

Drugi dzień obrad zainauguruje dyskusja o konsumentach 2030 z zagadnieniami takimi, jak ultrakomfort, wellbeing i cyfrowe życie. Rozmówcy skupią także na preselekcji trendów: co dla wszystkich, co dla zetki, co dla silvera?

Ważnym punktem agendy będą tematy związane z ESG (Environmental, Social and Governance), czyli aspektami związanymi z odpowiedzialnością społeczną i ekologiczną. Eksperci odpowiedzą na pytania, czy ESG to tylko obowiązki, co ESG oznacza w praktyce dla nabywców i jak branża spożywcza może wpłynąć́ na zdrowie konsumentów bez utraty zysków? W trakcie rozmów podjęty zostanie również wątek digitalizacji dla przyszłości handlu i branży HoReCa. Szeroko omawiany będzie również temat strategii cyfrowych oraz wpływu nowych technologii na doświadczenia klientów i prowadzenie biznesu w epoce cyfrowej transformacji.

Forum towarzyszyć będą także wydarzenia specjalne: podczas wieczornej gali przyznane zostaną nagrody Food&Retail Awards, których laureatami są firmy wspierające przemiany zachodzące w przemyśle i handlu spożywczym oraz w gastronomii. Poznamy także laureatów konkursu Dobry Produkt. To plebiscyt, podczas którego grono uznanych ekspertów, szefów kuchni, influencerów kulinarnych oraz dziennikarzy, zajmujących się tematyką spożywczą i kulinarną, wybiera 15 nagrodzonych firm i produktów, przyznając certyfikaty Dobry Produkt.

Link do strony wydarzenia:
https://www.frsih.pl/2023/pl/