Wytyczne UE dotyczące oddawania żywności pomocne przy redukcji marnotrawienia żywności

Komisja Europejska 16 października przyjęła wytyczne dotyczące oddawania żywności.

 

Christian Verschueren: “Przyjmujemy z radością postępy jakich dokonano w zakresie praktycznych zagadnień sektora detalistów i hurtowników. Zwiększyły one świadomość i pomogły ograniczyć ilość marnotrawionej żywności. Dobrym przykładem tych działań są zerowe lub bardzo niskie stawi VAT związane z oddawaniem żywności w praktycznie wszystkich krajach członkowskich. Uważamy również, że wytyczne UE są bardzo praktyczne przy zastosowaniu. Pomagają one firmom gdy podejmują się akcji oddawania żywności. Niestety w niektórych przypadkach dane zalecenia są ograniczone w interpretacji i zrozumienia wymóg legislacji UE. Mamy nadzieję, że powyższe wytyczne będą służyć państwom członkowskim w znoszeniu przeszkód związanych z darowiznami. Dla detalistów i hurtowników jest to pozytywny krok, że istotne kwestie, takie jak odpowiedzialność, wymogi prawne i higiena pracy zostały wyjaśnione w danym zbiorze zaleceń.„