Carrefour wspiera polskie rolnictwo ekologiczne

We wtorek, 11 września, podczas konferencji prasowej Carrefour Polska ogłosił wdrożenie Act for Food – ogólnoświatowego programu działań na rzecz lepszego jedzenia, smaku i jakości. Program jest częścią planu strategicznego ogłoszonego w styczniu 2018 r., dzięki któremu Carrefour zamierza stać się światowym liderem w zakresie transformacji żywieniowej.

Celem Carrefour jest oferowanie żywności wysokiej jakości, zdrowej, a do tego w rozsądnych cenach, dlatego firma pragnie zagwarantować swoim klientom stały dostęp do świeżych warzyw i owoców od sprawdzonych, lokalnych dostawców, a także certyfikowanych produktów bio w przystępnych cenach.

Act for Food to na szereg konkretnych działań prowadzonych we wszystkich krajach, w których obecny jest Carrefour, podejmowanych w celu poprawy jakości produktów dostępnych w sklepach sieci. Towarzyszy im hasło „Wszyscy zasługujemy na najlepsze”.

– Strategicznym obszarem, w który Carrefour Polska chce się angażować w ramach transformacji żywieniowej, jest polskie rolnictwo bio. Uważamy, że do dalszego rozwoju wymaga ono wsparcia ze strony takich firm, jak nasza. Carrefour chce nawiązać długofalową współpracę z polskimi rolnikami, aby promować produkty lokalne i ekologiczne wśród klientów sieci – powiedział Christophe Rabatel, dyrektor generalny Carrefour Polska.

Jednym z największych wyzwań, które w ramach transformacji żywieniowej stoi przed Carrefour w Polsce, jest demokratyzacja produktów bio. W tym celu Carrefour Polska wdraża nowy projekt – granty dla rolników zainteresowanych rolnictwem ekologicznym. Jest to możliwe dzięki przekazaniu środków finansowych przez Fundację Carrefour na realizację projektów Fundacji AgriNatura oraz Społecznego Instytutu Ekologicznego. Łączna wartość grantów wynosi prawie 185 000 EUR (ok. 800 000 zł).

Celem projektu Fundacji AgriNatura jest zwiększenie ilości i różnorodności ekologicznych warzyw na rynku poprzez zapewnienie gospodarstwom rodzinnym wsparcia, niezbędnego do rozwoju i dywersyfikacji produkcji warzyw bio na krajowym rynku. Projekt będzie wspierał 20 rolników poprzez inwestycje, szkolenia i rozwijanie potencjału, koncentrując się na rozwoju produkcji warzyw i różnorodności biologicznej w rolnictwie.

Celem drugiego projektu, realizowanego przez Społeczny Instytut Ekologiczny, jest wsparcie przejścia na rolnictwo ekologiczne poprzez wdrożenie pełnego procesu konwersji do tego modelu produkcji w 5 wybranych gospodarstwach. Beneficjenci projektu otrzymają pomoc ekspercką i finansową, w tym dokładne planowanie – od transformacji metod produkcji po marketing i sprzedaż nowych produktów – doradztwo w zakupie niezbędnych narzędzi oraz środków produkcji, takich jak nasiona lub podstawowy sprzęt oraz szkolenie w celu podniesienia ich wiedzy i umiejętności.