Edukacyjna kampania konsumencka „CZYTAJ ETYKIETY – CHROŃ SIEBIE I SWÓJ ŚWIAT”
Zakupy stanowią nieodłączny element naszego życia codziennego. Nie zawsze jednak jesteśmy świadomi, jaki wpływ na nasze środowisko i otoczenie społeczne mają produkty, które konsumujemy.
Wszyscy mamy wpływ na to, jak będzie wyglądało otoczenie nasze i przyszłych pokoleń. Dokonując w odpowiedni sposób zakupów możemy nie tylko chronić swoje zdrowie, ale także świat. Im więcej z nas zmieni podejście do dokonywania zakupów, tym skuteczniej uda się powstrzymać postępującą degradację środowiska naturalnego, oddziaływać na producentów, aby ich działalność odbywała się z korzyścią dla zdrowia, środowiska i dobrobytu społecznego.
Dlatego wybierajmy produkty, które charakteryzują się wysokimi standardami środowiskowymi i społecznymi, czyli produkty zrównoważone.
Produkt zrównoważony to taki, o którym można powiedzieć że:
- jest bezpieczny dla zdrowia i życia użytkowników,
- spełnia międzynarodowe standardy środowiskowe i etyczne,
- jego wyprodukowanie miało pozytywny wpływ na lokalną społeczność (np. poprzez zatrudnienie przez producenta osób zagrożonych wykluczeniem społecznym),
- jest opatrzony informacją o aspektach środowiskowych i społecznych związanych z jego wytworzeniem, a także informacjami, jak należy go użytkować i utylizować w zrównoważony sposób.
Wybierając produkt kierujmy się informacjami na etykietach produktów. Należy sprawdzić:
- skład i wartość odżywczą produktu oraz datę przydatności do spożycia
- czy produkt pochodzi z rolnictwa ekologicznego
- czy opakowanie produktu jest przyjazne dla środowiska
- czy produkt wykonany jest z surowców naturalnych / biodegradowalnych
- czy produkt ma certyfikat sprawiedliwego handlu
- czy produkt był testowany na zwierzętach
- czy urządzenie jest energooszczędne
- czy urządzenie zużywa mało wody
Dzięki etykietom można dokonywać odpowiedzialnych wyborów, kupować produkty zrównoważone i pomóc światu w którym żyjemy.
O czym informują znaki na opakowaniach – krótki przewodnik praktyczny
Znak Ekologiczny EKO przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji dla produktów i usług, które spełniają ustalone kryteria dotyczące ochrony zdrowia, środowiska i ekonomicznego wykorzystania zasobów naturalnych w trakcie całego życia produktu. | |
Certyfikat Bezpieczeństwa „B”, przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji, potwierdza, że produkt jest bezpieczny dla zdrowia, życia i środowiska, jeśli jest użytkowany zgodnie z instrukcją producenta. | |
Certyfikat Jakości „Q”, również przyznawany przez PCBC, że produkt wyróżnia się ponadstandardową jakością, walorami użytkowymi i zdrowotnymi. | |
Certyfikat zgodności z Polską Normą potwierdza, że produkt spełnia wymagania polskiej normy właściwej dla danego produktu. Certyfikat przyznawany przez PCBC. | |
Znak ekologiczny Unii Europejskiej tzw. „stokrotka” przyznawany produktom, które wyróżniają się wysoką jakością i są mniej szkodliwe dla środowiska w całym cyklu życia wyrobu. | |
Znak ekologiczny przyznawany produktom i urządzeniom wyróżniającym się energooszczędnością. | |
Informacja, że produkt nie zawiera związków CFC (chloro-fluoro-carbon). Znak nie jest nadawany przez organizację certyfikującą. Umieszcza go sam producent jako deklarację, że jego produkt jest przyjazny środowisku. | |
Błękitny Anioł – najstarszy znak ekologiczny na świecie przyznawany w Niemczech według kryteriów stworzonych przez ministerstwo środowiska. | |
Zielony Punkt (der Gruener Punkt) – znak informuje, że producent wykupił licencję na jego używanie i uczestniczy w systemie recyclingu i odzysku odpadów na terenie swojego kraju. | |
Znak informujący, że opakowanie jest biodegradowalne. | |
Znaki informujące, że opakowanie nadaje się do recyclingu. | |
Znak informujący, że opakowanie może być wykorzystane powtórnie. | |
Znak przypomina, że opakowanie po zużytym produkcie należy wyrzucić do kosza. | |
Znak ten informuje, że przy produkcji były przestrzegane normy etyczne, środowiskowe, przepisy prawa pracy, a pracownicy otrzymali sprawiedliwe wynagrodzenie. Znak przyznawany przez międzynarodową organizację FLO-Cert. | |
Deklaracja producenta, że produkt na etapie badań nie był testowany na zwierzętach. | |
BDIH – niemiecki znak ekologiczny umieszczany na kosmetykach, informujący, że do produkcji użyto wyłącznie składników naturalnych, produkt nie był testowany na zwierzętach a jego opakowanie jest biodegradowalne. | |
Znak nadawany przez PCBC dla kosmetyków naturalnych. | |
Ekoland – znak nadawany ekologicznym produktom spożywczym przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi. | |
Znak rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej. Gwarantuje, ze 95% składników produktu pochodzi z upraw ekologicznych. | |
Unijne logo rolnictwa ekologicznego. | |
Znak rolnictwa ekologicznego nadawany przez PCBC. | |
Certyfikat dla żywności ekologicznej w Europie, Stanach Zjednoczonych i Japonii. | |
Oznakowanie CE jest deklaracją producenta, że wyrób spełnia wymagania unijnych dyrektyw tzw. nowego podejścia, które są związane z bezpieczeństwem użytkowania, ochroną zdrowia i środowiska. |
Materiały do pobrania: